Army of the Dead


Amerikansk skräck från 2021 i regi av Zack Snyder och i huvudrollen ser vi Dave Bautista. I övriga roller ser vi Ella Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera, Theo Rossi, Matthias Schweighöfer, Nora Arnezeder, Hiroyuki Sanada, Garret Dillahunt, Tig Notaro, Raúl Castillo, Huma Qureshi, Samantha Win, Richard Cetrone, Athena Perample och Michael Cassidy.

Efter ett zombieutbrott i Las Vegas planerar en grupp legosoldater att genomföra den perfekta kuppen i karantänzonen.

Think about it. Everything we did. All those people we saved. Look what it got us. But what if, just once, we did something for us?

Efter att ha blivit illa behandlad av Warner Bros. så har Zack Snyder parat ihop sig med Netflix, och har nu skrivit, producerat och regisserat Army of the Dead. Inte nog med det, Snyder är även filmens fotograf och fick sedermera helt fria tyglar av Netflix, och resultatet är en sjuhelvetes underhållande och slagkraftig zombiefilm. Är det en perfekt film? Nej, verkligen inte, jag skulle knappast säga att detta är bland Snyders bästa filmer eller ens bland dem bästa zombiefilmer som jag har sett. Däremot så ska det sägas att det är bland dem coolaste och mest originella zombiefilmer som jag har sett på sistone. Häng med mig när jag diskuterar vad som funkar bra och mindre bra i Zack Snyders senaste film, Army of the Dead.

Som vanligt i en Zack Snyder film så är det visuella helt briljant. Jag tycker att det är så coolt att Snyder har agerat som filmens fotograf, och jag tycker att han har gjort ett särdeles lyckat jobb på den fronten. Snyder har alltid först och främst en visuell filmskapare, det skiner verkligen igenom i Army of the Dead. Fotot är fantastiskt fint från början till slut, även om jag i vissa stunder kunde störa mig på det EXTREMT korta skärpedjupet som genomsyrar filmen. Snyder gör en sak väldigt ofta i filmen som är ett otroligt beprövat grepp, och det är att ha karaktärer som rör sig in och ut i fokus. För det mesta så var det effektivt, men vissa gånger så var det lite väl mycket. Det gjorde att fotot blev lite enformigt mellan varven. I slutändan så är det inget som tar bort så mycket från fotot, eftersom det är suveränt för det mesta. Jag älskade verkligen hur närgången Snyder var med kameran när han filmade dialogscener, det kändes väldigt intimt. Allt som allt, mycket bra foto.

Klippningen av Dody Dorn är väldigt bra också, fast här kommer ett annat klagomål med filmen; den är alldeles för lång. Filmen knappar in på generösa 2h 28min, vilket i sig inte är ovanligt för en Zack Snyder-film. Fast till skillnad från filmer som Watchmen (2h 43min), Batman v Superman (3h 2min) och Zack Snyder’s Justice League (4h 2min) där jag knappt kände av längden, så var det annorlunda med Army of the Dead. Filmen hade mått bra av ett mycket stramare tempo, där det är mindre exposition och mer fokus på zombie-action. Fördelningen av intima karaktärsstunder och våghalsig zombie-action är inte jämn, vilket gör att filmen inte är helt smooth sailing. Under en väldigt lång tid så ser vi knappt några zombies, och man känner nog att det kliar lite i zombie-fingrarna. Även fast filmen är för lång i slutändan så rör den sig ändå i ett bra tempo, och musiken av Tom Holkenborg (Junkie XL) är riktigt bra, dock inte så minnesvärt. Så bra klippning och musik i Army of the Dead. Dock inte bland filmens starkare aspekter.

You all keep talking about the city like it’s their prison. It’s not. It’s their kingdom.

Manus och regi av Zack Snyder är för det mesta otroligt bra, i synnerhet regin. Zack Snyder har så länge jag kan minnas varit en av mina favoritregissörer, är alltid förväntansfull inför vad han ska göra härnäst. Jag hade hyfsat höga förväntningar på Army of the Dead, och de infriades inte helt och hållet, fast jag ska inte sticka under stolen att Snyder har gjort ett grymt bra jobb. Filmen blandar olika genrer väldigt friskt, där förekommer skräck, action, komedi, drama och thriller. Det fungerar för det mesta till filmens fördel, vilket är något att hylla manuset skrivet av Snyder, Shay Hatten och Joby Harold för. Dialogerna är i långa stunder riktigt roliga och skarpa, vilket gjorde att mitt intresse hölls uppe även när inget extraordinärt hände.

Det är snarare i de lite mer tystlåtna karaktärsdrivna stunderna som Army of the Dead stöter på ett och annat farthinder. Även fast jag gillade största delen av karaktärerna, så var de i slutändan ganska platta och tvådimensionella. Visst, man ser ju knappast en zombiefilm för dess djupa karaktäriseringar, fast några extravarv hade manuset mått bra av. I slutändan så tycker jag att Zack Snyder gjorde ett bra jobb med manuset, fast det är regin som verkligen skiner starkast. Verkligen Zack Snyder Unleashed. Även ett stort plus för bland de bästa och visuellt slående titelsekvenser som jag har sett på länge.

Skådespeleriet var absolut en bärande del i filmen, och jag tycker nog att alla gjorde sitt yttersta med materialet som de hade att jobba med. I synnerhet så imponerades jag starkt av Dave Bautista, som visar att han är mer än kapabel till att spela huvudroller. Bautista glänser starkast av alla, och hans karaktär var den som jag berördes av mest. Jag vill även passa på att hylla Matthias Schweighöfer som kassaskåpsexperten Dieter. Det är egentligen en extremt klyschig roll att spela, fast jag tycker att Schweighöfer lyckas injicera väldigt mycket humor och värme, vilket var tillräckligt för att han skulle bli en av mina favoriter i filmen. Övriga skådisar som Ella Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera, Theo Rossi, Nora Arnezeder, Hiroyuki Sanada, Garret Dillahunt och Tig Notaro gjorde jättebra ifrån sig. En väldigt stark cast överlag, och det syns att de hade oerhört roligt under inspelningen.

If it’s a choice between dying on the Strip and spending another day flipping patties at the Lucky Boy, I’ll gamble on a few million.

Allt som allt är Army of the Dead en riktigt härlig och rolig zombiefilm gjord av en filmskapare som tydligt har mycket kärlek och respekt för genren. Den mäter sig inte med briljanta zombiefilmer som Night of the Living Dead, Shaun of the Dead och Zombieland, och är man inte ett fan av zombie-genren så kommer Army of the Dead knappast att konvertera någon. Däremot, är man ett fan av Zack Snyder och vill se en film som är brutalt underhållande från början till slut, då kan Army of the Dead vara filmen för dig. Jag gillade den skarpt. Rekommenderas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s