Silent Night, Deadly Night


Amerikansk skräck från 1984 i regi av Charles E. Sellier, Jr. och i huvudrollen ser vi Robert Brian Wilson. I övriga roller ser vi Lilyan Chauvin, Gilmer McCormick, Toni Nero, Britt Leach, Nancy Borgenicht, H.E.D. Redford, Linnea Quigley, Leo Geter, Randy Stumpf, Tara Buckman, Geoff Hansen, Charles Dierkop, Eric Hart, A. Madeline Smith, Amy Stuyvesant, Max Robinson, Vinc Massa, John Michael Alvarez, John Bishop, Richard C. Terry, Oscar Rowland, Richard D. Clark, Tip Boxell, Judith Roberts, Danny Wagner, Jonathan Best, Alex Burton, Max Broadhead och Melissa Best.

En ung pojke, Billy (Robert Brian Wilson) får se sina föräldrar mördas av en tjuv i tomtedräkt. Han spenderar sin ungdom i ett barnhem, mestadels för sig själv. När han blir äldre får han jobb i en affär. Saker och ting tycks vända för honom, men så anländer julsäsongen med besked. Chefen, Mr. Sims (Britt Leach), ger Billy som uppdrag att klä ut sig till jultomten. Med en yxa i högsta hugg så gör Billy det till sin uppgift att ta reda på vilka barn som har varit snälla, och vilka som har varit stygga…

You scared, ain’t ya? You should be! Christmas Eve is the scariest damn night of the year!

Den repliken sätter den förebådande bollen i rullning i Charles E. Sellier, Jrs. våldsamma, absurda och helgalna kultklassiker, Silent Night, Deadly Night. När Halloween (1978) släpptes så blev det det nya modet att göra skräckfilmer som utspelar sig under kända högtider. Fast contrary to popular belief så var inte Silent Night, Deadly Night den första filmen att skildra tomten som en psykotisk mördare, utan redan 1972 så kom filmen Tales From the Crypt: And All Through the House och sedan 1980 kom Christmas Evil. Fast på något sätt så var Silent Night, Deadly Night filmen som gav kritikerna och allmänheten en överjävlig hicka. Det hölls protester innan filmen hade premiär av argsinta mammor, fast det som slutligen beseglade filmens öde var när Roger Ebert och Gene Siskel recenserade filmen. De gav inte filmen bara ett svidande omdöme, men de namngav produktionsbolaget, producenten, regissören och manusförfattaren, och avslutade med att säga: ”You people have nothing to be proud of, even if you made some money of all the negative publicity. Your profits truly are blood money.”

All denna publicitet ledde till att filmen togs bort från biograferna efter bara en vecka ungefär, fast under den korta vändan så blev det en stor succé. På en budget av 750 000 dollar så drog den in 2,5 miljoner, och var mer framgångsrik än Nightmare on Elm Street som släpptes samma vecka. Okej, nog med backstory, Silent Night, Deadly Night är en film som jag har gladeligen återvänt till ända sedan jag såg för första gången. På många sätt så är Silent Night, Deadly Night en typisk 80-tals slasher med blodiga kills, dröjande bilder på kvinnors byster och ett synth heavy soundtrack. Fast samtidigt så är den mer än en throwaway slasher. Filmen spenderar mer tid än någon slasher som jag har sett med att bygga upp sin huvudkaraktär. Vi får följa Billy från att han bevittnar sina föräldrar bli brutalt mördade, till att han går igenom tuffa tider på barnhemmet, får jobb på leksaksaffären till att han slutligen blir en massmördande tomte. Jag uppskattar det jättemycket, för Billy byggs verkligen upp till att bli en förvånansvärt välutvecklad och djup karaktär. Sedan så älskar jag hur fullkomligt bisarr och mörkt humoristisk den är. Så följ med mig när jag förklarar varför Silent Night, Deadly Night är en klockren julklassiker och en av de bästa slashers som jag har sett.

Santy Claus only brings presents to them that’s been good all year. All the other ones, all the naughty ones, he punishes! What about you, boy? You been good all year?

Visuellt och tekniskt så tycker jag att Silent Night, Deadly Night är en tämligen lyckad film att titta på och lyssna på. Fotot av Henning Schellerup är av hög standard. Han gör ett lysande jobb när det kommer till att rama in hemskheterna som sker under filmens gång. Oftast så är kameran på ett stativ och det skyggas verkligen inte för något. Kameran fångar våldtäktsförsök, skottlossningar, yxor som penetrerar kroppar, osv. Även fast Schellerups kamera blir lite väl dröjande på nakna kroppar i vissa ganska så underliga sexscener, så är filmen såpass extrem och out there att man till slut inte bryr sig längre. Hur Schellerup använder sig av ljussättningen, i synnerhet när det kommer till skuggor och motljus, är imponerande än idag – trots att filmen har hela 37 år på nacken. Så är fotot något som har gått till historien som en banbrytare för skräckgenren? Knappast, men Schellerup förtjänar ros för sitt arbete.

Klippningen av Michael Spence är minst lika bra, och en intressant trivia är att Spence även var filmens second unit director. Charles E. Sellier, Jr. var ytterst obekväm med att regissera alla våldsamma scener, så Spence fick sköta den biten. Filmen är absolut ingen lång film, den klockar in på effektiva 1h 25min (unrated), och den tar väl tillvara på speltiden. Spence för filmen fram i ett otroligt snabbt tempo, utan att den för sakens skull slarva bort skräcken, humorn och karaktäriseringarna. En sak som Spence gör, som jag fullkomligt älskar, är att när ett mord i leksaksaffären sker, så klipper han till en leksak med öppen mun. Det är så galet roligt när det händer, det får mig bara att uppskatta den bisarra naturen som genomsyrar filmen ännu mer. Musiken av Perry Botkin Jr. är helt underbar. Det är väldigt högljutt, och stundtals skrämmande och blodisande. I synnerhet så är musiken som spelas när Billys föräldrar mördas riktigt effektiv. Klippningen och musiken får bara höga betyg av mig.

They thought they could do it without being caught. But when we do something naughty, we are always caught. Then, we are punished. Punishment is absolute, punishment is good.

Manuset av Michael Hickey är väl kanske inte det mest välskrivna eller mångbottnade som har figurerat i en skräckfilm, men för det som den är ute efter, nämligen att berätta en skrämmande och satirisk historia om julen, det gör den med bravur. Hickeys utgångspunkt är att julafton är ”…the scariest damn night of the year…”, och holy shit, den repliken är så hysteriskt rolig att jag gapskrattar varenda gång jag ser filmen. I vissa fall så skulle man kunna jämföra Silent Night, Deadly Night med mästerverket Psycho (1960). Lugn nu, med det så menar jag inte på något sätt att den skulle vara lika bra som Hitchcocks monumentala klassiker, utan jämförelsen kommer i hur karaktärerna skildras. Bägge skildrar karaktärer som har djupt rotade problem, och låter det gå ut över människor med dödliga resultat. På grund av att både Norman Bates och Billy är så välskrivna och komplexa karaktärer, så känner jag som tittare en stor dos empati med dem. Jag tycker att Michael Hickey har gjort ett lysande jobb med manuset, han har skrivit en film som skrämmer och underhåller.

Regin av Charles E. Sellier, Jr. kompletterar det välskrivna manuset. Trots att han inte regisserade våldsscenerna, så märks det att han hade en vision för filmen som han förmedlade till Schellerup, Spence och skådisarna, för filmen känns enhetlig från början till slut. Här finns ju allt som man kan tänka sig i en 80-tals slasher, förutom allt tidigare som jag nämnde så kommer även ett obligatoriskt cheesy montage. Egentligen så finns det inget som utmärker Sellier, Jr.s regiarbete, han gör inget som är så speciellt flashigt eller som får en att tappa hakan. Hans regi är väl utförd och kompetent, men inget som gör att jag slår volter av häpnad. Silent Night, Deadly Night är helt enkelt en välregisserad slasher film som hela tiden är intressant, spännande och oförutsägbar. Sellier, Jr.s karriär blev tyvärr lidande tack vare filmens kontroverser, vilket är synd för jag hade gärna sett vad han kunde ha gjort i skräckgenren.

Can you believe this? It’s Christmas Eve and we got orders to bring in Santa Claus.

Skådespeleriet är minst sagt tidstypiskt för slasher-genren, men det är så charmigt också, och det finns några som utmärker sig i rollistan. Först så vill jag nämna Robert Brian Wilson som Billy, som gjorde sin skådespelardebut i Silent Night, Deadly Night. Det som imponerar mest med Wilsons prestation är hans känsloregister, han växlar effektivt mellan glädje, rädsla, förtryckt ilska, sorg och fullständig galenskap. Hans trovärdighet brister aldrig, och det är oerhört starkt jobbat av honom att i sin debut kunna bära filmen på sina axlar. En fin prestation av Wilson.

Den andra som utmärker sig är Lilyan Chauvin som den ytterst obehagliga Mother Superior. Det är hon som lär Billy att bestraffning är något som är nödvändigt, och som bör eftersträvas när någon beter sig illa. Tyvärr så tar Billy den lektionen lite väl allvarligt, och på många sätt så är hon den som är ansvarig för Billys mordiska benägenhet. Chauvin spelar sin roll med sådan skrämmande och stenhård auktoritet, man blir genuint rädd för henne. Mother Superior blir i Chauvins prestation en av 80-talets bästa och underskattade antagonister. En otroligt stark prestation. Övriga skådisar som Gilmer McCormick, Britt Leach, Toni Nero, Randy Stumpf och Will Hare gör väldigt underhållande prestationer. Charles Dierkop är riktigt blodisande som den psykotiske tomten som dräper Billys familj. Han har bara två scener, men de tillhör bland filmens mest minnesvärda.

Mommy, you shouldn’t have said that. It’s naughty to say bad things about old people. Santa Claus will punish you!

Så om ni fortfarande känner för att se en julfilm innan året är över, men är trött på dessa gulligulliga och optimistiska sådana, och känner för något mer pessimistiskt och cyniskt – då är Silent Night, Deadly Night filmen för er. Detta är en självklar film för mig att se när julen närmar sig, den är skamlöst underhållande och våldsam. Det är absolut inte en film som man kan eller borde ta på allvar. Jag rekommenderar filmen till hundra procent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s